Duurzaamheid

        

De gouden medailles van Costadoro
Costadoro heeft meerdere gouden medailles gewonnen, maar wat houd een gouden medaille nou in en hoe verdien je een gouden medaille. De International Coffee Tasting (ICT) is een prestigieuze internationale wedstrijd die gewijd is aan het beoordelen van koffie op basis van smaak, aroma en kwaliteit. Het doel van deze wedstrijd is om koffieproducten en koffiebranders over de hele wereld te erkennen en te belonen. Dit voor uitzonderlijke kwaliteit en vakmanschap, hier zijn enkele kenmerken van de International Coffee tasting competitie.Chameleonte Awards
Costadoro, een vooraanstaand koffiemerk, ontving in 2022 prestigieuze erkenningen. Ze werden bekroond met de Sustainability Roasting Award bij de Chameleon Awards voor hun sterke focus op duurzaamheid in de koffieproductie. Hun Costadoro RespecTo-blend won de '100% Arabica Coffee Blend for Moka'-prijs en behaalde de maximale score van 5 Kameleons in de Italy 2022 Coffee Roasters Guide. Deze onderscheidingen onderstrepen Costadoro's toewijding aan hoogwaardige koffie en duurzame praktijken, waardoor ze een leidende rol blijven spelen in de koffie-industrie en koffieliefhebbers de beste koffie-ervaring bieden.

B-Corporation 
Costadoro heeft het waardevolle B-Corporation-certificaat voor al hun koffies ontvangen, wat hun inzet voor maatschappelijke verantwoordelijkheid en duurzaamheid benadrukt. Dit toont hun passie voor productkwaliteit en werknemerswelzijn, met een sterke focus op duurzaamheid en respect voor de maatschappij en het milieu. Costadoro zet zich toegewijd in voor het milieu, de gemeenschap en eerlijke kansen voor boeren in de koffieketen. Ze streven ernaar om eerlijke lonen en een positieve toekomst te bieden. Dit B-Corp certificaat versterkt hun toewijding aan het creëren van waarde door het naleven van ethische waarden.

Fairtrade 
Costadoro, diepgeworteld in hun overtuiging van eerlijke handel en duurzaamheid, werkt samen met Fairtrade, het internationale keurmerk voor eerlijke handel. Ze garanderen dat hun koffiebonen worden verbouwd volgens strikte richtlijnen die fatsoenlijke arbeidsomstandigheden en eerlijke beloningen voor boeren waarborgen. Costadoro promoot en verkoopt actief Fairtrade-koffie in Italië en Europa, in samenwerking met retailers en koffiehuizen. Door directe samenwerking met koffieboeren en het minimaliseren van tussenpersonen, verhoogt Costadoro het inkomen van boeren. Hun toewijding aan eerlijke handel en duurzaamheid toont hun inspanningen om niet alleen hoogwaardige koffie te bieden, maar ook een positieve impact op de wereldwijde koffie-industrie en gemeenschappen. Het is een waardevolle stap naar eerlijker en duurzamer koffieaanbod.

 


 

All onze koffiemachines zijn uitgerust over een energiespaarmodus en opgebouwd uit duurzame materialen.

Daarnaast hebben wij diverse keurmerken op onze apparatuur en koffiesoorten.

 

Duurzaamheid bij Costadoro
Koffie is een van de meest geliefde drankjes over de hele wereld, maar koffie heeft een enorme ecologische voetafdruk. De teelt, oogst verwerking en distributie van koffiebonen kunnen aanzienlijke milieu effecten achterlaten. Dit is waar bedrijven zoals Costadoro het verschil kunnen maken. Costadoro, een bekend en geliefd koffiemerk dat over de jaren heen veel inspanning heeft geleverd om duurzaamheid te integreren in de bedrijfspraktijken.

Duurzaamheidsmissie
Costadoro, opgericht in 1980, heeft sindsdien een lange weg afgelegd en is nu een van de meest gerespecteerde namen in de koffie- industrie. Het bedrijf is gevestigd in Italië en staat bekend om toewijding aan kwaliteit en duurzaamheid. De duurzaamheidsmissie van Costadoro omvat verschillende belangrijke pijlers, dit is hieronder te lezen.

Sociale verantwoordelijkheid
Costadoro zet zich in voor eerlijke handel en sociale verantwoordelijkheid. Ze werken samen met koffieboeren om hen eerlijke prijzen te betalen voor hun producten en ondersteunen gemeenschapsontwikkelingsprojecten in koffieproducerende regio’s. Dit draagt bij aan verbeterede levenskwaliteit en welzijn van de koffieboeren en hun gezinnen.

Eem belangrijk aspect van Costadoro’s  benadering van eerlijke handel is het opbouwen van directe relaties met koffieboeren in verschillende koffieproducerende regio’s over de hele wereld. In plaats van via tussenpersonen te werken, wat vaak de winsten van de boeren vermindert, onderhoudt Costadoro direct contact met de boerengemeenschappen. Dit stelt hen in staat om diepgaand inzicht te krijgen in de uitdagingen en behoeften van boeren en hun families.

Door directe relaties aan te gaan, kan Costadoro ervoor zorgen dat boeren een eerlijke prijs ontvangen voor hun producten en dat er geen onnodige tussenschakels zijn die hun inkomsten verlagen. Deze aanpak draagt bij aan financiële stabiliteit voor de boeren, waardoor ze betere toegang hebben tot basisbehoeften zoals voedsel, onderdak, gezondheidszorg en onderwijs voor hun kinderen.

Training en educatie

Costadoro gaat verder dan alleen het betalen van eerlijke prijzen. Ze investeren ook in educatieve programma’s voor koffieboeren. Deze programma’s omvatten trainingen over landbouwtechnieken, oogstpraktijken en het verbeteren van de kwaliteit van koffiebonen. Door boeren te voorzien van essentiële vaardigheden, helpt Costadoro hen om hun opbrengst te verhogen en de kwaliteit van hun gewassen te verbeteren. Dit leidt niet allen tot hogere inkomsten maar ook tot duurzamere landbouwpraktijken die de gezondheid van de grond en het milieu beschermen.

Gemeenschapsontwikkeling

Costadoro ondersteunt projecten voor gemeenschapsontwikkeling in de koffieproducerende regio’s. Deze projecten variëren van de bouw van scholen en medische voorzieningen tot programma’s voor de verbetering van de watervoorziening en sanitaire voorzieningen. Deze investeringen dragen bij aan een betere levenskwaliteit en welzijn van de koffieboeren en hun families. Bovendien dragen ze bij aan de algehele ontwikkeling en veerkracht van de gemeenschappen, wat de koffieproducerende

regio’s ‘ ten goede komt.

Langdurige partnerschappen
Costadoro zet zich in voor langdurige partnerschappen met koffieboeren. Deze stabiliteit en continuïteit zijn essentieel voor de boeren, omdat ze kunnen vertrouwen op een gegarandeerde afzetmarkt voor hun koffiebonen. Dit vermindert de onzekerheid en helpt de boeren bij het plannen van hun financiële toekomst.

Door de focus op eerlijke handel en sociale verantwoordelijkheid dragen de inspanningen van Costadoro niet alleen bij aan een duurzamere koffie-industrie, maar ook aan het welzijn van de mensen die de kern vormen van deze industrie. Ze creëren een impact die verder reikt van de koffiekop en laten zien dat de bedrijven zich actief kunnen inzetten voor het verbeteren van levens en gemeenschappen. Costadoro is een inspirerend voorbeeld van hoe duurzame en sociale verantwoordelijkheid de basis kan vormen voor zakelijk succes.

Duurzame koffieteelt
Costadoro begrijpt dat de basis van geweldige koffie begint bij duurzame koffieteelt.  Het bedrijf werkt nauw samen met koffieboeren over de hele wereld om ervoor te zorgen dat de koffieteelt ecologisch verantwoord is. Dit omvat praktijken zoals schaduwteelt om de biodiversiteit te behouden, het verminderen van het waterverbruik en het minimaliseren van het gebruik van chemische meststoffen en pesticiden.

Koolstofvoetafdruk verminderen
Costadoro streeft naar een vermindering van zijn koolstofvoetadruk in de gehele toeleveringsketen. Dit omvat de overgang naar energie- efficiënte apparatuur, hernieuwbare energiebronnen en de optimalisatie van logistieke processen om de uitstoot te verminderen. Costadoro heeft geïnvesteerd in het compenseren van CO2-uitstoot door herbebossingsprojecten en het ondersteunen van initiatieven voor duurzaam bosbeheer.

Verpakking en afvalbeheer
Costadoro heeft ook aandacht besteed aan duurzame verpakking en afvalbeheer. Ze gebruiken recyclebare materialen voor hun verpakking en moedigen klanten aan om bewust te zijn van hun ecologische voetafdruk bij het weggooien van koffieverpakkingen.

Certificeringen
Costadoro heeft verschillende certificeringen behaald om toewijding aan duurzaamheid te bevestigen. Enkele van de meest prominente certificeringen zijn Fairtrade, Rainforest Alliance en UTZ. Deze certificeringen getuigen van hun streven naar eerlijke handel, milieubescherming en sociale verantwoordelijkheid.

De weg vooruit
Terwijl Costadoro al grote stappen heeft gezet op het gebied van duurzaamheid, is er altijd ruimte voor verbetering. Het bedrijf blijft zich inzetten om zijn ecologische voetafdruk verder te verminderen, de koffieteelt te verduurzamen en de levens van koffieboeren te verbeteren.

Kiezen voor Costadoro koffie betekent net alleen genieten van een heerlijk kopje koffie, maar ook bijdragen aan een duurzamere en eerlijkere koffie-industrie. Het is een inspirerend voorbeeld van hoe bedrijven zich kunnen inzetten voor duurzaamheid en verantwoord ondernemen. 

 

 

Certificeringen van Costadoro        

De gouden medailles van Costadoro
Costadoro heeft meerdere gouden medailles gewonnen, maar wat houd een gouden medaille nou in en hoe verdien je een gouden medaille. De International Coffee Tasting (ICT) is een prestigieuze internationale wedstrijd die gewijd is aan het beoordelen van koffie op basis van smaak, aroma en kwaliteit. Het doel van deze wedstrijd is om koffieproducten en koffiebranders over de hele wereld te erkennen en te belonen. Dit voor uitzonderlijke kwaliteit en vakmanschap, hier zijn enkele kenmerken van de International Coffee tasting competitie.

Panel van deskundige proevers
De wedstrijd wordt beoordeeld door een panel van deskundige koffieproevers en- experts. Deze proevers hebben uitgebreide ervaring in het beoordelen van koffie op basis van aroma, smaak, zuurgraad, lichaam en nasmaak.

Diverse koffiecategorieën
Deelnemers aan de wedstrijd kunnen hun koffie indienen in verschillende categorieën, waaronder “Espresso Blend,” “Single Origin Coffee,” “Decaffeinated Coffee,” en meer. Dit zorgt voor een breed scala aan koffieproducten die kunnen worden beoordeeld.

Blindproeverij
Een belangrijk kenmerk van de ICT- competitie is dat de proevers de koffie blind proeven. Dit houdt in dat ze de merken en oorsprong van de koffie niet kennen tijdens het proeven. Dit waarborgt objectiviteit en eerlijke beoordeling.

Erkenning van kwaliteit
De winnaars van de International Coffee tasting ontvangen medailles, zoals goud, zilver en brons, als erkenning voor de uitzonderlijke kwaliteit van hun koffieproducten. Deze medailles dienen als een kwaliteitsstempel en kunnen helpen bij het aantrekken van consumenten en het opbouwen van merkwaarde.

Promotie van koffie- excellentie

De ICT- wedstrijd draagt bij aan de promotie van koffie- excellentie en helpt bij het stimuleren van innovatie in de koffie- industrie. Het moedigt producenten en branders aan om te blijven streven naar verbetering en kwaliteit.

Wereldwijde participatie
De wedstrijd trekt deelname van koffieproducenten en branders van over de hele wereld, waardoor het een internationaal karakter heeft en bijdraagt aan de bevordering van koffieculturen en tradities over de grenzen heen.

De International Coffee Tasting competitie is een gewaardeerde gelegenheid voor de koffie- industrie om zich te meten en uit te blinken. Het biedt producenten de kans om hun vakmanschap te tonen en de lat voor kwaliteit in de koffiebranche te verhogen. Bovendien helpt het consumenten bij het vinden van koffieproducten van uitmuntende kwaliteit en smaak. Het is een viering van koffie als een kunstvorm en een heerlijke drank.

Het B-Corp certificaat

In de wereld van vandaag is de maatschappelijke verantwoordelijkheid, duurzaamheid steeds belangrijker geworden. Dit geeft bedrijven de mogelijkheid om een positieve impact te maken. Het B-Corporation-certificaat is een waardevol instrument waarmee bedrijven kunnen laten zien dat ze zich inzetten voor het ondernemen met maatschappelijke impact.

Alle koffies van Costadoro hebben dit B Corp. certificaat ontvangen. Het is een prachtige aanwinst voor het merk! Het laat zien hoeveel passie en energie er wordt gestoken in het produceren van de producten en het welzijn van de werknemers. De duurzaamheid staat ook hoog in het vaandel. Het is ook een stukje respect naar de maatschappij en het milieu. Waarde creëren door waarden te respecteren.

Met het uitzicht op de toekomst voor Costadoro, plantage boeren en de koffiemarkt zijn we als Costadoro druk bezig met toewijding voor het milieu toewijding aan de mensen en de gemeenschap. Costadoro is al vele jaren nauw betrokken bij de verschillende schakels in de keten die bijvoorbeeld minder kansen hebben om deze mensen een eerlijke kans te geven en ervoor te zorgen dat er voor hun ook een eerlijk en goed salaris is met een positief uitzicht op de toekomst. In ons blog over het B-corp certificaat kunt u hier ook verder over lezen.Fairtrade certificaat
Costadoro en fairtrade: Samenwerken voor eerlijke handel en duurzaamheid.
Costadoro is een koffieproducent die diep geworteld is in de overtuiging dat eerlijke handel en duurzaamheid de kern moeten vormen van hun bedrijfsvoering. Een van de manieren waarop ze deze overtuiging tot uiting brengen, is door samen te werken met Fairtrade, het internationale keurmerk voor eerlijke handel.

Costadoro erkent het belang van naleving van eerlijke en ethische normen in de teelt en productie van koffie. Door deel te nemen aan Fairtrade- initiatieven, verzekeren ze dat hun koffiebonen worden verbouwd volgens strikte richtlijnen die zorgen voor fatsoenlijke arbeidsomstandigheden en eerlijke beloning voor boeren.
Fairtrade gaat niet alleen over eerlijke prijzen, maar ook over het stimuleren van de ontwikkeling van lokale markten. Costadoro draagt bij aan dit doel door koffie te kopen van boeren in koffieproducerende regio’s en hen eerlijke prijzen te betalen. Dit stelt de boeren in staat zijn om economische stabiliteit te bereiken en bij te dragen aan de ontwikkeling van de gemeenschappen.

Costadoro heeft een sterke commerciële strategie ontwikkeld om Fairtrade-koffie in Italië en Europa te promoten en te verkopen. Deze strategie omvat samenwerking met retailers, koffiehuizen en andere distributeurs om ervoor te zorgen dat Fairtrade-koffie toegankelijk is voor consumenten die waarden hechten aan eerlijke handel.

Door rechtstreeks samen te werken met koffieboeren en door de tussenpersonen te verminderen, beperkt Costadoro commerciële stappen in de toeleveringsketen. Dit zorgt ervoor dat een groter deel van de opbrengst rechtstreeks naar de boeren gaat, wat hun gezinsinkomen verhoogt.

Costadoro begrijpt dat Fairtrade niet alleen een label is, maar een toewijding aan het verbeteren van de levens van koffieboeren en hun gemeenschappen. Ze zetten zich actief in voor eerlijke handel en duurzaamheid, en hun partnerschap met Fairtrade is een tastbaar bewijs van hun inspanningen. Door het ondersteunen van eerlijke handel en duurzaamheid, zorgt Costadoro niet alleen voor hoogwaardige koffieproducten, maar ook voor een positieve impact op de wereldwijde koffie- industrie en de mensen die er deel van uitmaken. Het is een waardevolle stap in de richting van een rechtvaardiger en duurzamer koffie aanbod.

Biologische certificering
Costadoro mag met trots zeggen dat zij een prachtige biologische certificering heeft die ze mogen voeren. Maar wat houdt dit nou eigenlijk in? Dat zal hieronder toegelicht worden.  Costadoro is als een van de toonaangevende spelers in de koffie-industrie, heeft een indrukwekkende toewijding aan duurzaamheid en maatschappelijk verantwoorde bedrijfspraktijken aan de dag gelegd. Een belangrijk onderdeel van deze toewijding is de zoektocht naar biologische certificering voor de koffieproducten.
Costadoro heeft ervoor gekozen om de koffie via de Biologische principes te produceren. Dit betekent dat de boerderijen van Costadoro niet alleen koffie produceren maar ook actief bijdragen aan het behoud van een gezond ecosysteem. Dit zet ook door in de duurzame koffieproductie, het certificaat van de Biologische teelt is slechts een aspect van Costadoro’s streven naar duurzaamheid in de koffieproductie.

Costadoro neemt ook maatregelen om de gezondheid van de boden en boeren te onderhouden. Het waterverbruik te minimaliseren en energie- efficiënt te bevorderen. Dit resulteert in koffieproducten die niet alleen heerlijk zijn, maar ook geproduceerd zijn met aandacht voor mens en aarde. Door de inzet voor biologische certificering en duurzaamheid in de koffieproductie laat Costadoro zien dat excellentie niet beperkt is tot smaak en kwaliteit, maar ook een weerspiegeling kan zijn van hun zorg voor het milieu en de 

gemeenschappen waarin ze actief zijn. Het is een toewijding die verder gaat dan alleen koffie. Het is een belofte om te investeren in een gezonde planeet en een duurzamere toekomst voor iedereen.

Costadoro Internationel Coffee Institue of coffee tasters
Costadoro staat voor toewijding en kwaliteit in de wereld van koffie. Costadoro heeft een inspirerende stap gezet om dit te delen met alle koffieliefhebbers. Dit heeft vorm gekregen in de vorm van een International Institue of Coffee tasters academy.
De academy, onder de vlag van Costadoro is veel meer dan een gewone onderwijsinstelling. Het is een schatkist van koffiekennis en expertise. Hier krijgen studenten de kans om te leren van de besten in de branche en diepgaande kennis op te doen over de wereld van koffie.

De acedemy biedt aspirant – koffieproevers de mogelijkheid om de vaardigheden te verwerven die nodig zijn om koffie te proeven en te beoordelen als een professional. De cursussen zijn ontworpen om de zintuigen te verfijnen en de nuances van

Espresso Italiano
De Italiaanse espresso is met zijn intense smaak en aromatische rijkdom is al lang een van de meest herkenbare symbolen van de made in Italy wereld. Het zetten en genieten van een perfecte espresso is een ritueel dat diep geworteld is in de Italiaanse cultuur en dat wereldwijd wordt gewaardeerd. Om deze traditie en de kwaliteit van de Italiaanse espresso te beschermen en te bevorderen, is de IEI-certificering ( Espresso Italiano Certificato) ontwikkeld.


De geboorte van de IEI-certificering: De IEI-certificering is het resultaat van samenwerking tussen het international coffee Institute of Coffee Tasters (IIAC) en het Tasters Study Centre. Het is ontstaan uit de behoefte om de kwaliteit en authenticiteit van Italiaanse espresso te waarborgen en te definiëren.


Consumentenpreferenties en Expertise

De certificering is niet gebaseerd op de oordelen van experts, maar integreert ook de voorkeuren van duizenden consumenten. Dit proces maakte het mogelijk om een duidelijk profiel van de gecertificeerde Italiaanse espresso te ontwikkelen. Het doel was om de perfecte espresso te identificeren, die zowel aan de verwachtingen van consumenten voldeed als de hoogste norm van kwaliteit en traditie handhaafde.

het profiel van de gecertificeerde Italiaanse Espresso

De IEI- certificering streeft naar het vastleggen van het unieke profiel van de gecertificeerde Italiaanse Espresso. Deze espresso is meer dan alleen een drank; het is een kunstwerk dat begint met de zorgvuldige selectie van koffiebonen, gevolgd door meesterlijke branden en bereiden. Het resultaat is een espresso die de zintuigen betovert met zijn evenwichtige smaak, rijke aroma, perfecte crema en de essentie van Italiaanse koffie-excellentie.

Bescherming van Italiaanse Espresso-Traditie
De IEI-certificering is een essentiële stap om de traditie van Italiaanse espresso te beschermen en te bevorderen. Het waarborgt dat consumenten, waar ter wereld ze ook zijn kunnen genieten van de authentieke smaak en kwaliteit van een Italiaanse espresso. Zonder dat ze verraden worden door inferieure producten.

Costadoro’s gecertificeerde melanges

Costadoro, een pionier in de wereld van koffie, heeft met trots drie van zijn melanges- Costadoro RespecTo, Costadoro Coffee Lab en Costadoro Arabica. Dit zijn de koffiesoorten die gecertificeerd zijn volgens de IEI- normen. Dit bevestigd hun toewijding aan het leveren van Italiaanse espresso van ongeëvenaarde kwaliteit en echtheid aan koffieliefhebbers overal ter wereld.

De IEI- certificering is een bewijs van de voortdurende toewijding van Italië aan koffiekwaliteit en erfgoed. Het is een garantie voor consumenten dat ze kunnen vertrouwen op de erfenis van Italiaanse espresso, met zijn onmiskenbare smaak en traditie. Door deze certificering kunnen merken zoals Costadoro erfenis voortzetten en ervoor zorgen dat de wereld blijft genieten van de perfecte Italiaanse espresso.


 

Koffie Costadoro:

Onze Certificaten:

Millieu , veiligheid en kwaliteits certificaten:
Vrijblijvend advies aanvragen

Neem contact met ons op en wij staan u graag te woord voor advies en het beantwoorden van uw vragen.

Contactformulier

0341-268235