15 juli 2018
Melk opschuimen

Melk opschuimen

Zelf melk opschuimen wie wilt dat niet! Een cappuccino bestaat uit koffie gemaakt voor een espresso met volle melk daaraan toegevoegd. Cappuccino bestaat uit 3 lagen . de eerste laag bestaat uit espresso-koffie , de  tweede laag uit zachte opgeklopte melk en de derde laag l uit een schuimlaag van de melk.

Een cappuccino maken: De koffie

De basis van een heerlijke cappuccino is goede espresso. belangrijk is om een wat intensere koffie hiervoor te gebruiken daar er namelijk 2/3 melk bijkomt. De Espresso van caffe Costadoro is hier zeer geschikt voor!

De volgende stap voor het cappuccino maken is het melkschuim.

Schenk de melk in de hiervoor bedoelde melkkan net onder het tuitje welke aan de binnenkant te zien is. Elk kannetje is bedoeld voor 1 of 2 of zelfs de grotere kannen voor 3 of 4 cappuccino`s in een keer op te schuimen, dus gebruik het juiste kannetje.

  1. Zet de stoompijp van de espresso-machine in de melk net 1 cm onder het oppervlak. 
  2. Houdt de stoompijp niet in het midden maar iets aan de zijkant ,zodat de melk goed kan ronddraaien. Zet de stoompijp open op vol vermogen en laat de melk als het ware rond spinnen.
  3. Hou je hand altijd onder het kannetje op de temperatuur te blijven controleren.
  4. In de tussentijd ga je langzaam zakken met de melkkan, om steeds 1 cm onder het oppervlak van de melk te blijven, LET OP: de melk komt dus naar boven , je blijft dus langzaam met de melkkan zakken.
  5. Stop met zakken van de melkkan wanneer de melk 2 cm aan de rand van de melkkan komt, is de melk dan nog niet warm genoeg, stop dan de stoompijp even iets dieper in de melkkan om de melk puur door te verwarmen n.
  6. Het schuim voor de cappuccino is klaar.
  7. Begin te `walsen `met de melkkan oftewel te draaien zodat de melk langzaam begint te glimmen, tevens doorgaan indien je luchtbellen hebt deze eruit te slaan, dmv een paar keer te kloppen op je werkbank met de melkkan.

De opgeschuimde melk is klaar om in de overheerlijke espresso gegoten te worden, Doe dit overigens rustig met de schenktuit in het midden van de koffie schenken, houd de melkkan ook tegen je cappuccino kopje aan, wanneer je vaker een cappuccino hebt gemaakt, kan je leren om de melk van bovenaf in te schenken, hierdoor kunnen mooie figuurtjes ontstaan.

Terug